Ethän tee näitä virheitä aloittaessasi liikunnan
Kun olet päättänyt aloittaa liikunnan harrastamisen on muutama sudenkuoppa, jota kannattaa välttää. Ehkä olet jo aikaisemmin aloittanut liikkumisen, mutta jostain syystä kuitenkin lopettanut. Tarkista tästä blogitekstistä onko joku näistä virheistä ollut syypäänä sinun liikunnan lopettamiseen.
1. Liian paljon
Liikunnan lisääminen määrällisesti liian paljon kerralla on ehkä kaikista tyypillisin virhe. Tämä ilmiö tapahtuu yleensä heti uuden vuoden jälkeen. Ehkä olet tehnyt lupauksia aloittaa uutta liikunnallista elämää. Aloitat kuntoilun toden teolla ja tuplaat tai jopa triplaat aikaisemman liikuntamääräsi.
Anna kehollesi aikaa sopeutua uuteen
Näin voit välttyä rasitusvamman syntymisestä
Kun muutosta tulee liikaa kerralla saatat uupua liikuntaan viimeistään muutaman viikon jälkeen. Keho ja mieli ei ole valmis suureen muutokseen ja kaipaat välissä palautumisjaksoja. Kehosi saattaa suorastaan vaatia lepoa ja taukoa. Voi olla, ettet jaksaa pitää tahtia yllä ja ajattelet kenties epäonnistuneesi taas kerran liikunnan aloittamisessa. Oikeasti kehosi vain kaipaisi pienen lepotauon ja rauhallisemman aloituksen.
Keholle ja mielelle pitää antaa aikaa sopeutua uudelle, eikä sinun tarvitse heti aloittaa treenaamaan 4x viikkoon. Aloittaessa riittää hyvin, että lisäät hieman enemmän liikuntaa edelliseen viikkoon verrattuna. Yksi treenikerta viikkoon on jo hurjasti eteenpäin, jos et ole aikaisemmin liikkunut ollenkaan. Sinun ei tarvitse heti yltää virallisten liikuntasuositusten määrään, vaan voit vuoden aikana nostaa liikuntamäärääsi suosituksia kohti. Tämän LINKIN kautta voit lukea lisää liikuntasuosituksista.
2. Liian intensiivinen aloitus
Olet päättänyt aloittaa liikunnan ja lähdet spinningtunnille, missä kehotetaan lisäämään vastusta. Sinähän lisäät… ja lisäät… ja lisäät. Pääset juuri ja juuri tunnin maaliin ja jälkeenpäin on huono olo ja oksettaa. Tästäkö pitäisi nauttia?
Aloittelijana kannattaa aloittaa rauhallisesti
Aloittelijana sinun ei tarvitse heti lähteä näin kovaan liikuntasuoritukseen. Anna itsellesi luvan olla aloittelija ja suosi kevyitä lajeja kuten kävely, venyttely, jooga, pilates. On myös spinningtunteja, jota on suunnattu aloittelijalle. Anna kehollesi aikaa totutella ensin rauhallisempaan liikuntaan ja nosta sitten tehoja sen myötä kun totut liikuntaan.
3. Väärä laji
Sisäinen motivaatio toimii silloin kun sinä nautit tekemisestä. Älä valitse liikuntamuotoa miellyttääksesi parasta ystävääsi, vaan löydä oma juttusi. Mieti minkälaisesta liikunnasta sinä saattaisit nauttia. Kokeile erilaisia paikkoja ja tapoja liikkua kunnes löydät sinulle oikean. Muista kuitenkin, että yhtä lajia on hyvä kokeilla useita kertoja ennen kuin päätät onko se sinun juttusi vai ei.
4. Unen kustannuksella
Yöunen kustannuksella ei kannata liikkua. Unen tärkeyttä ei voida liikaa korostaa. Mikäli treenien ja unien välistä täytyy valita, kannattaa valita nukkuminen, jos se muuten jäisi vajaaksi.
Unesta ei
kannata tinkiä
Unen kustannuksella ei kannata liikkua. Liikunta kuitenkin parantaa unen laatua, joten oikein annosteltu ja oikeaan aikaan päivästä tehtynä liikunta on mainio keino parantaa yöunia.
Ihminen tarvitsee noin 7,5h unta vuorokaudessa. Tämä on keskiarvo ja voi olla, että tarvitset enemmän! Jotkut ihmiset väittävät, että pärjäävät pienemmällä unen määrällä. On hyvin epätodennäköistä, että palautuminen on riittävää pienemmällä unen määrällä. Unen aikana aivot puhdistautuvat ja palautuminen tapahtuu. Haluat varmasti lähteä seuraavaan päivään mahdollisimman terävillä aivoilla.
Liikunta kuitenkin parantaa unen laatua ja jos kärsit univaikeuksista, voi liikunta olla hyvä keino kohottaa unen laatua. Liikunta lisää unipainetta ja lisäämällä liikuntaa päiviin voit parantaa yöuniasi. Liikuntaa ei kannata tällöin harrastaa liian myöhään illalla, koska se voi virkistää sinua. Liikunnan ajoittaminen aamupäivään tai vähintään 3h ennen nukkumaan menoa on optimaalista, jotta elimistö ehtii rauhoittua ennen nukkumaan menoa.
5. Huonolla tekniikalla
Mikäli haluat harrastaa jotakin kävelyä vaativampaa kannattaa opetella lajin tekniikkaa. On helpompaa oppia heti tekemään asiat oikein kuin opetella pois virheellisistä liikkeistä. Opettelemalla oikeanlaista tekniikkaa saat tehokkaamman tavan liikkua ja parhaimmillaan vältyt rasitusvammoista tai loukkaantumisista.
Hyödynnä valmentajien osaamista
Ota tueksi ohjaaja, joka on perehtynyt lajiin tai katso laadukkaita ohjevideoita netistä. Näin pääset heti harjoittelemaan oikeaa lajitekniikkaa eikä sinun tarvitse pelätä tekeväsi virheitä. Varsinkin kuntosaliharjoittelussa on hyvä saada opastusta laitteiden käyttämiseen ja monipuolisen ohjelman laatimiseen.
6. Joustamattomuus
Aina kannattaa olla valmis muuttumaan ja joustamaan. Mitäs jos aloittamasi laji ei sittenkään ole se sinun juttusi? Mitäs jos loukkaannut ja et pysty tekemään sitä mitä ajattelit? Mitäs jos iskee flunssa ja joudut pitämään taukoa kahden viikon ajan juuri kun olit päässyt vauhtiin?
Opettele sietämään pettymyksiä
Joustava mieli auttaa sinua pääsemään yli epäonnistumista nopeammin.
Näen työssäni fysioterapeuttina miten ihminen lamaantuu ja lopettaa kaiken liikunnan yhteen loukkaantumiseen. Sinä voit kuitenkin aina muokata treeniä tai tehdä jotain muuta korvaavaa liikuntaa jos et pääse toteuttamaan omaa lajiasi. Liikuntaa pystyy soveltamaan tai tarvittaessa korvaamaan eri lajilla. Mieti näissä tilanteissa, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Jos et tiedä mitä voit tehdä, kannattaa käydä fysioterapeutin luona kysymässä ohjeita.
Kuulen lauseen ”olen flunssassa ja kaikki treenaaminen menee nyt hukkaan” usein. Kahdenkin viikon tauko ei nollaa kaikkea mitä olet tähän mennessä tehnyt. Muutaman ehjän treenin jälkeen tulet taas takaisin samalle tasolle mitä olit ennen sairastelua. Sairastelut kuuluvat elämään ja aina et pysty vaikuttamaan siihen pääsetkö treenaamaan. On turha stressata ja harmitella asiaa johon ei pysty vaikuttamaan. Joten pidä joustava mieli myös sairasteluissa ja loukkaantumistilanteissa.
Sitten liikkumaan!
Nauti liikunnasta
Nyt tiedät mitkä ovat pahimmat virheet liikunnan aloittaessasi ja osaat välttää nämä.
Tule mukaan sisäpiiriin
Tässä blogissa annan vinkkejä ja neuvoja motivaatiosta ja liikunnasta. Voit liittyä mukaan sisäpiiriin, jolloin pysyt ajantasalla uusimmista blogi julkaisuista. Sisäpiirissä saat myös ensimmäisenä tietoa vapaista valmennus paikoista. Mukaan voit liittyä täyttämällä sivun alla olevan lomakkeen.