Ethän tee näitä virheitä aloittaessasi liikunnan

Ethän tee näitä virheitä aloittaessasi liikunnan 

Kun olet päättänyt aloittaa liikunnan harrastamisen on muutama sudenkuoppa, jota kannattaa välttää. Ehkä olet jo aikaisemmin aloittanut liikkumisen, mutta jostain syystä kuitenkin lopettanut. Tarkista tästä blogitekstistä onko joku näistä virheistä ollut syypäänä sinun liikunnan lopettamiseen. 

1.     Liian paljon

Liikunnan lisääminen määrällisesti liian paljon kerralla on ehkä kaikista tyypillisin virhe. Tämä ilmiö tapahtuu yleensä heti uuden vuoden jälkeen. Ehkä olet tehnyt lupauksia aloittaa uutta liikunnallista elämää. Aloitat kuntoilun toden teolla ja tuplaat tai jopa triplaat aikaisemman liikuntamääräsi.

Liian nopea määrän nostaminen voi aiheuttaa rasitusvamman

Anna kehollesi aikaa sopeutua uuteen

Näin voit välttyä rasitusvamman syntymisestä

 

Kun muutosta tulee liikaa kerralla saatat uupua liikuntaan viimeistään muutaman viikon jälkeen. Keho ja mieli ei ole valmis suureen muutokseen ja kaipaat välissä palautumisjaksoja. Kehosi saattaa suorastaan vaatia lepoa ja taukoa. Voi olla, ettet jaksaa pitää tahtia yllä ja ajattelet kenties epäonnistuneesi taas kerran liikunnan aloittamisessa. Oikeasti kehosi vain kaipaisi pienen lepotauon ja rauhallisemman aloituksen.

Keholle ja mielelle pitää antaa aikaa sopeutua uudelle, eikä sinun tarvitse heti aloittaa treenaamaan 4x viikkoon. Aloittaessa riittää hyvin, että lisäät hieman enemmän liikuntaa edelliseen viikkoon verrattuna. Yksi treenikerta viikkoon on jo hurjasti eteenpäin, jos et ole aikaisemmin liikkunut ollenkaan. Sinun ei tarvitse heti yltää virallisten liikuntasuositusten määrään, vaan voit vuoden aikana nostaa liikuntamäärääsi suosituksia kohti. Tämän LINKIN kautta voit lukea lisää liikuntasuosituksista.

2.     Liian intensiivinen aloitus

Olet päättänyt aloittaa liikunnan ja lähdet spinningtunnille, missä kehotetaan lisäämään vastusta. Sinähän lisäät… ja lisäät… ja lisäät. Pääset juuri ja juuri tunnin maaliin ja jälkeenpäin on huono olo ja oksettaa. Tästäkö pitäisi nauttia? 

Aloittelijana kannattaa aloittaa rauhallisesti

Aloittelijana sinun ei tarvitse heti lähteä näin kovaan liikuntasuoritukseen. Anna itsellesi luvan olla aloittelija ja suosi kevyitä lajeja kuten kävely, venyttely, jooga, pilates. On myös spinningtunteja, jota on suunnattu aloittelijalle. Anna kehollesi aikaa totutella ensin rauhallisempaan liikuntaan ja nosta sitten tehoja sen myötä kun totut liikuntaan.

3.     Väärä laji

Sisäinen motivaatio toimii silloin kun sinä nautit tekemisestä. Älä valitse liikuntamuotoa miellyttääksesi parasta ystävääsi, vaan löydä oma juttusi. Mieti minkälaisesta liikunnasta sinä saattaisit nauttia. Kokeile erilaisia paikkoja ja tapoja liikkua kunnes löydät sinulle oikean. Muista kuitenkin, että yhtä lajia on hyvä kokeilla useita kertoja ennen kuin päätät onko se sinun juttusi vai ei. 

4.     Unen kustannuksella

Yöunen kustannuksella ei kannata liikkua. Unen tärkeyttä ei voida liikaa korostaa. Mikäli treenien ja unien välistä täytyy valita, kannattaa valita nukkuminen, jos se muuten jäisi vajaaksi. 

Uni ja liikunta

Unesta ei

kannata tinkiä

Unen kustannuksella ei kannata liikkua. Liikunta kuitenkin parantaa unen laatua, joten oikein annosteltu ja oikeaan aikaan päivästä tehtynä liikunta on mainio keino parantaa yöunia.

Ihminen tarvitsee noin 7,5h unta vuorokaudessa. Tämä on keskiarvo ja voi olla, että tarvitset enemmän! Jotkut ihmiset väittävät, että pärjäävät pienemmällä unen määrällä. On hyvin epätodennäköistä, että palautuminen on riittävää pienemmällä unen määrällä. Unen aikana aivot puhdistautuvat ja palautuminen tapahtuu. Haluat varmasti lähteä seuraavaan päivään mahdollisimman terävillä aivoilla.

Liikunta kuitenkin parantaa unen laatua ja jos kärsit univaikeuksista, voi liikunta olla hyvä keino kohottaa unen laatua. Liikunta lisää unipainetta ja lisäämällä liikuntaa päiviin voit parantaa yöuniasi. Liikuntaa ei kannata tällöin harrastaa liian myöhään illalla, koska se voi virkistää sinua. Liikunnan ajoittaminen aamupäivään tai vähintään 3h ennen nukkumaan menoa on optimaalista, jotta elimistö ehtii rauhoittua ennen nukkumaan menoa.

5.     Huonolla tekniikalla

Mikäli haluat harrastaa jotakin kävelyä vaativampaa kannattaa opetella lajin tekniikkaa. On helpompaa oppia heti tekemään asiat oikein kuin opetella pois virheellisistä liikkeistä. Opettelemalla oikeanlaista tekniikkaa saat tehokkaamman tavan liikkua ja parhaimmillaan vältyt rasitusvammoista tai loukkaantumisista.

Juoksutekniikka

Hyödynnä valmentajien osaamista

Ota tueksi ohjaaja, joka on perehtynyt lajiin tai katso laadukkaita ohjevideoita netistä. Näin pääset heti harjoittelemaan oikeaa lajitekniikkaa eikä sinun tarvitse pelätä tekeväsi virheitä. Varsinkin kuntosaliharjoittelussa on hyvä saada opastusta laitteiden käyttämiseen ja monipuolisen ohjelman laatimiseen.

6.     Joustamattomuus

Aina kannattaa olla valmis muuttumaan ja joustamaan. Mitäs jos aloittamasi laji ei sittenkään ole se sinun juttusi? Mitäs jos loukkaannut ja et pysty tekemään sitä mitä ajattelit? Mitäs jos iskee flunssa ja joudut pitämään taukoa kahden viikon ajan juuri kun olit päässyt vauhtiin? 

Loukkaantuminen

Opettele sietämään pettymyksiä

Joustava mieli auttaa sinua pääsemään yli epäonnistumista nopeammin.

Näen työssäni fysioterapeuttina miten ihminen lamaantuu ja lopettaa kaiken liikunnan yhteen loukkaantumiseen. Sinä voit kuitenkin aina muokata treeniä tai tehdä jotain muuta korvaavaa liikuntaa jos et pääse toteuttamaan omaa lajiasi. Liikuntaa pystyy soveltamaan tai tarvittaessa korvaamaan eri lajilla. Mieti näissä tilanteissa, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Jos et tiedä mitä voit tehdä, kannattaa käydä fysioterapeutin luona kysymässä ohjeita.

Kuulen lauseen ”olen flunssassa ja kaikki treenaaminen menee nyt hukkaan” usein. Kahdenkin viikon tauko ei nollaa kaikkea mitä olet tähän mennessä tehnyt. Muutaman ehjän treenin jälkeen tulet taas takaisin samalle tasolle mitä olit ennen sairastelua. Sairastelut kuuluvat elämään ja aina et pysty vaikuttamaan siihen pääsetkö treenaamaan. On turha stressata ja harmitella asiaa johon ei pysty vaikuttamaan. Joten pidä joustava mieli myös sairasteluissa ja loukkaantumistilanteissa.

Sitten liikkumaan!

Liikunta

Nauti liikunnasta

Nyt tiedät mitkä ovat pahimmat virheet liikunnan aloittaessasi ja osaat välttää nämä.

Tule mukaan sisäpiiriin

Tässä blogissa annan vinkkejä ja neuvoja motivaatiosta ja liikunnasta. Voit liittyä mukaan sisäpiiriin, jolloin pysyt ajantasalla uusimmista blogi julkaisuista. Sisäpiirissä saat myös ensimmäisenä tietoa vapaista valmennus paikoista.  Mukaan voit liittyä täyttämällä sivun alla olevan lomakkeen.

Näin pääset kiinni liikuntaan ilman aloittamisen tuskaa

Haluaisitko, että liikunta olisi luonnollinen osa sinun arkeasi, mutta jostain syystä lähteminen on todella vaikeaa? Lue tästä blogista, millä keinoilla voit helpottaa liikkumaan lähtemistä.

Kun sohvalta ei pääse pois

Sohvan vetovoima on joskus valtava. Olet väsynyt työpäivän jälkeen ja liikkumaan lähteminen tuntuu raskaalta ja vastenmieliseltä. Ehkä pohdit, että tänään olisi hyvä liikkua, mutta liikkeelle lähteminen on vain ylivoimaisen vaikeaa. Sohvan vetovoima saattaa olla suuri. Liikkumaan lähteminen tulee olemaan helpompaa, kun saat rakennettua itsellesi uuden tavan.

Tavat helpottavat päätöksentekoa

Liikuntamotivaatio hukassa

Tavat helpottavat päätöksentekoa

Tavat auttavat meitä päätöksenteossa. Tavan muodostaminen vie kuitenkin aikaa.

Päätöksenteko on raskasta, mutta sitä voi helpottaa luomalla tapoja. Useilla ihmisillä on (toivottavasti) tapana harjata hampaat aamuin ja illoin. Emme kysy itseltämme, jaksaisinko tänään pestä hampaat vai en? Hammaspesua ei yleensä kyseenalaisteta, vaan se on pinttynyt tapa, jota vain suoritamme, emmekä mieti asiaa sen enempää. 

Uuden tavan rakentaminen

Sinä pystyt myös rakentamaan liikunnasta tavan, jota ei tarvitse kyseenalaistaa. Kun saat liikunnasta tavan, sinun ei tarvitse käyttää tahdonvoimaa jokaiseen lähtökertaan. Liikunta muuttuu silloin luonnolliseksi osaksi arkea. Muista, että uuden tavan luominen vie jonkin aikaa. Pelkästään se, että päätät aloittaa ei ole riittävä uuden tavan luomiseksi. Kaksi tärkeintä asiaa, mitä tarvitset tavan luomisessa, ovat lukuisat toistot sekä epäonnistumisten sietäminen. Harjoittelemalla näitä kahta asiaa, pystyt luomaan itsellesi pysyvät liikuntatottumukset.

Tässä on kuusi keinoa, millä voit helpottaa liikkumisen aloittamista ennen, kun olet saanut liikunnan pysyväksi tavaksi. 

1. Nyrkkimeditaatio

Näin saat voimia lähteä lenkille

Nyrkkimeditaatio

Nyrkkimeditaatio on voimakas mentaalivalmennuksen työkalu, joka antaa sinulle voimia vaikeisiin lähtötilanteisiin.

Nyrkkimeditaatio on voimakas mentaalivalmennuksen työkalu. Kuuntelemalla tätä äänitettä säännöllisesti pystyt kaivamaan esiin päättäväisyyttä lähtötilanteisiin sekunneissa. Saat äänitteen TÄMÄN LINKIN kautta. Tilaamalla meditaation pääset samalla mukaan minun mentaalivalmennukseni sisäpiiriin ja saat aina tiedot uusista blogipostauksista sekä muita motivaatiovinkkejä sähköpostiisi.

2. Suunnittele liikuntakerrat kalenteriin

Suunnittele kerran viikossa liikuntakertasi valmiiksi kalenteriin. Kun tiedät etukäteen mitä teet milloinkin, sinun ei tarvitse joka kerta erikseen tehdä päätöstä liikkumisesta. Päätöksen tekeminen vie valtavasti energiaa ja pääset helpommalla, jos sinulla on suunnitelma valmiina. Huolehdi myös siitä, että tiedät, mitä olet menossa tekemään, ellei kyseessä ole ohjattu liikuntatuokio. 

3. Laita välineet valmiiksi ja teet näin lähdöstäsi mahdollisemman helpon.

Kun tiedät etukäteen mitä tulet tekemään seuraavana päivänä, kannattaa suunnitella myös varusteet ja eväät. Vaatiiko liikunta hyvän välipalan syömistä töissä? Lähdetkö suoraan työpaikalta liikkumaan? Tarvitsetko urheiluvälineet mukaan jo työpaikalle? Tee lähdöstäsi mahdollisemman helppo ja valmistele kaikki tarvittava etukäteen. 

Laita liikuntavälineet esille näkyvälle paikalle

Kuvassa Osku kissa tarkastaa välineiden laadun.

4. Tee perumisesta vaikeaa

Haluamme tehdä helppoja valintoja. Treenaaminen ominpäin on helpompi jättää väliin, koska et ole tilivelvollinen kenellekään. Jos taas sovit treenaamisesta ystäväsi kanssa, on peruminen heti työläämpää ja lähteminen todennäköisempää. Jos varaat itsellesi paikan ryhmäliikuntatunnilta, on helpompaa mennä, kuin alkaa soittamaan ja perumaan paikkaa.

5. Tee vain vähän

Lisää treenimotivaatiota kevyellä liikunnalla

muokkaa treeniä kevyemmäksi ja pyri jatkuvuuteen

Aloittelijalle riittää pieni määrä liikuntaa. Jos et ole harrastanut liikuntaa viime aikoina, voit aloittaa lisäämällä yhden 15-30min liikuntakerran viikkoon tai useita 10min pätkiä viikkoon. Älä yritä olla liian reipas vääntämällä viisi kuudenkymmenen minuutin treenikertaa viikkoon heti alkuun, vaan valitse määrä jonka varmasti tulet jaksamaan.

Mikäli olosi on väsynyt ja koet, ettet oikein tänään jaksaisi, kannattaa lähteä vaikka vain viiden minuutin kävelylenkille, tai salille venyttelemään. Muokkaa treeniäsi mahdollisimman kevyeksi ja helpoksi niin, että aloittaminen ei tunnu liian raskaalta. On parempi tehdä edes vähän, kuin jättää tekemättä! Tämä sen vuoksi, että tavan muodostaminen on tärkeämpää, kuin itse treeni. (Muista kuitenkin, että sairaana ei saa treenata!)

6. Opettele sietämään epäonnistumisia  

Meistä jokainen kokee vastaiskuja myös liikunnan suhteen. Tulee sairastumisia ja aikoja, kun et kerta kaikkiaan pysty liikkumaan. Silloin on tärkeää opetella sietämään hetkellistä treenitaukoa. Tehdyt treenit eivät mene hukkaan, vaikka tulee tauko. On kuitenkin tärkeää, että aloitat tauon jälkeen heti uudelleen, jotta saat muodostettua liikunnasta tavan. Voit jo nyt tehdä B-suunnitelman valmiiksi vastoinkäymistä varten. Mitä sanot itsellesi seuraavan kerran, kun tulee vastoinkäyminen? Miten varmistat, että aloitat heti uudelleen, kun se on taas mahdollista?

Ota työkalut käyttöön ja harjoittele uuden tavan luomista

Nyt tiedät, että liikkumattomuus ei ole laiskuutta tai saamattomuutta, vaan liikuntatavan puuttumista. Sinun täytyy luoda itsellesi uusi tapa. Uuden tavan luominen vaatii paljon toistoja ja nyt sinulla on keinoja millä pystyt helpottamaan tavan luomisprosessia. Muutos ei tule pelkästään lukemalla blogikirjoitusta, vaan käyttämällä työkaluja arjessa. Käy siis lataamassa itsellesi nyrkkimeditaatio ja aloita uuden tavan harjoitteleminen!


Ulkonäkökeskeinen harjoittelu tuhoaa liikunnan ilon

Oletko yrittänyt pudottaa painoa liikunnan avulla ja epäonnistunut?

Painonpudotukseen haetaan usein ratkaisua lisäämällä liikuntaa ja vähentämällä syömistä. Tässä blogissa voit lukea miksi ei kannata harrastaa liikuntaa päämääränä laihtuminen. Pahimmillaan voit pilata liikunnan nautinnon ja ilon.

Miten pudottaa painoa liikunnalla

Ulkonäkökeskeinen liikunta voi viedä sinulta liikunnan ilon

Ulkonäkökeskeinen harjoittelu

Suomalaisista normaalipainoisista naisista, vain 13 prosenttia on tyytyväisiä omaan painoonsa (Kauppinen & Palssa). Suuri osa normaalipainoisista naisista ovat siis tyytymättömiä painoonsa ja moni haluaisi tiputtaa painoa, vaikka mitään terveydellistä syytä laihduttamiselle ei olisi. Kuntosalilla törmään päivittäin naisiin, joiden päämääränä on kiinteytyä.

Samalla kun normaalipainoiset ovat tyytymöttömiä omaan kehoonsa on ylipaino yksi suurimmista terveyshaasteista nykypäivänä. Ylipainon aiheuttamat sekundaariset ongelmat ovat taakka niin yksilölle itselleen, kun myös terveydenhuoltojärjestelmälle. Ylipainoisilla ihmisillä on usein tavoitteena laihduttaa ei ainoastaan terveyshyötyjen vuoksi, vaan myös ulkonäön vuoksi.

Oli sinulla sitten haasteena ylipaino tai toiveena kiinteytys, kannattaa ajatukset ulkonäöstä jättää taka-alalle kun liikut. Lue seuraavissa kappaleissa miksi näin on.

Sisäinen motivaatio on kaikista voimakkain

Motivaatio voi olla sisäistä tai ulkoista. Sisäinen motivaatio tarkoittaa sitä, että teet jonkun asian vain sen vuoksi, että itse tekeminen on sinusta kivaa ja tuottaa sinulle nautintoa. Nautit niin paljon itse tekemisestä, että tekemisen lopputulos ei oikeastaan ole niin tärkeää kuin itse tekeminen. Se voi olla esimerkiksi jokin harrastus, mikä on sinulle mieluinen. Ehkä sinuun on iskenyt neuloosi ja olet jo tekemässä viidettä villapaitaa ja mietit kuumeisesti kenelle voisit tämän antaa. Tai ehkä olet sienihullu kuten minä! Opettelet tunnistamaan uusia sieniä ja keräät niitä vimmatusti syksyisin, mutta innostus loppuu kuin seinään silloin kun sienistä pitäisi alkaa valmistamaan ruokaa.

Ulkoisella motivaatiolla saat hetkellisen lisäboostin

Ulkoisesta motivaatiosta puhutaan silloin, kun haluat jonkin käytöksen lopputulosta. Esimerkiksi haluat puhtaan kodin, mutta siivoaminen ei vaan ole sinusta mukavaa. Tai ruoanlaitto ei kiinnosta, mutta on pakko syödä, joten jotakin on vaan laitettava. Ehkä haluaisit nauttia liikunnan terveyshyödyistä, laihtua ja näyttää hyvältä, mutta itse liikunta ei pääse sytyttämään sinua. 

Pystyt luomaan hetkellisen lisäboostin treenaamiseen ulkoisella motivaatiolla. Laihtumisen asettaminen tavoitteeksi on yksi esimerkki ulkoisesta motivaatiokeinosta. Ensimmäisellä, toisella ja ehkä vielä kolmannella viikolla saatat onnistua. Alkuinnostuksen jälkeen on erittäin vaikeaa pysyä motivoituneena liikuntaan, varsinkin jos painonpudotus pysähtyy väliaikaisesti tai toivottua tulosta ei synnykään.

Myrkyllinen ulkoinen motivaatio

Magnus Lindvall on ruotsalainen tutkija, joka on kiinnostunut motivaation tutkimisesta. Kirjassaan Motivationrevolutionen hän avaa laajasti tutkittua tietoa motivaatiosta. Ulkoisen motivaation on tutkimuksissa huomattu vähentävän sisäistä motivaatiota. 

Eräässä tutkimuksessa jaettiin koehenkilöt kahteen ryhmään. Toiselle ryhmälle maksettiin rahaa tietyn tehtävän ratkaisemisesta ja toiselle ryhmälle annettiin sama tehtävä ilman palkintoa tehtävän ratkaisemisesta. Tämän johti siihen, että koehenkilöt, joille maksettiin, vähensivät aikaa tehtävän parissa. Toisella ryhmällä tehtävän ratkominen kiinnosti taas niin paljon, että he olivat sen kimpussa myös taukojen aikana. Ulkoinen palkinto, eli raha tässä tapauksessa, näyttäisi tappavan sisäisen uteliaisuuden ja motivaation. Miksi tehdä jotain, jos siitä ei saa palkkaa.

Liikuntamotivaatio hukassa

Myrkyllinen ulkoinen motivaatio

Pahimmillaan ulkoinen motivaatio voi tappaa liikunnan ilon kokonaan

Voit peilata tätä asiaa omaan liikuntaasi. Jos sinun ”palkkasi” liikunnasta on laihtuminen, miten käy motivaatiosi kanssa, jos jostain syystä laihtuminen ei tapahdukaan. Tai jos tulee takapakkia ja paino pääsikin nousemaan?

Miten ajatus laihduttamisesta voi vähentää liikunnan motivaatiota?

Lähdetkö liikkumaan ajatuksella: “Nyt kulutan kaloreita ja vedän itseni ihan piippuun jotta saan nämä kilot pois.”? Silloin on selvää, että liikunta ei ole sinulle mielekästä. Liikunta on silloin sinulle negatiivinen asia, joka muistuttaa sinua ylipainostasi. Ehkä jopa rankaiset itseäsi liikunnalla. Näin tapat kaikki rippeet liikunnan ilosta ja nautinnosta.

Miten sitten kannattaa liikkua, jotta laihtuisi?

Ensinnäkin kannattaa miettiä tarvitseeko sinun oikeasti pudottaa painoa? Onko sinulla terveydellisiä syitä pudottaa painoa? Vai oletko normaalipainoinen ja kuvittelet, että olisit onnellisempi muutama kilo kevyempänä? Olisitko oikeasti onnellisempi laihempana vai olisitko onnellisempi, jos oppisit hyväksymään kehosi juuri sellaisena kun se on ja näkemään sen hyvät puolet?

Laihduta nauttimalla liikunnasta

Opettele nauttimaan liikunnasta

Mikäli sinun olisi terveydellisistä syistä hyvä tiputtaa painoa, on neuvoni samanlainen myös sinulle. Unohda laihtuminen. Opettele näkemään kehosi hyvät puolet ja aseta uudeksi päämääräksi liikunnasta nauttiminen.

Liiku hyödyntämällä sisäistä motivaatiota

Kun asetat tavoitteeksi nauttia liikunnasta, tapahtuu seuraavat asiat. 

·      Suhtaudut liikuntaan positiivisemmin.

·      Liikunta itsessään on sinulle palkinto. Nautit itse tekemisestä ja saat siitä uutta energiaa.

·      Voit liikkua vapaasti sillä tavalla kuin sinä haluat, stressaamatta paljonko sinulla kuluu kaloreita.

·      On helpompaa luoda pysyvä liikuntarutiini ja saada liikunta luonnolliseksi osaksi arkea.

·      Sinun ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa ja olla huolissasi painon pudotuksesta, jos jonain päivänä et ehdikään suunnitelmien mukaisesti liikkumaan.

Nyt voit lähteä nauttimaan liikunnasta

Nyt tiedät miksi liikuntaa ei kannata tehdä ulkonäkölähtöisesti ja voit lähteä etsimään sinulle sopivia muotoja liikkua. Voit opetella nauttimaan liikunnasta ihan uudella tavalla. Sitten jos käykin niin, että löydät sinulle sopivan tavan liikkua ja samalla kehonkoostumuksesi parenee, on tämä mukava pieni bonus kaiken muun hyödyn lisäksi.

Tule mukaan sisäpiiriin

Tässä blogissa tulen jatkossa antamaan vinkkejä ja neuvoja motivaatiosta ja liikunnasta. Voit liittyä mukaan sisäpiiriin, jolloin pysyt ajantasalla uusimmista julkaisuista. Mukaan voit liittyä täyttämällä sivun alla olevan lomakkeen.

Lähteet ja samalla myös lukuvinkit:

Kauppinen M., Palssa A., Tunnesyöminen. Tammi 2018.

Röhlander O., Lindwall M., Motivationsrevolutuinen: från temporär tändning till livslång låga. Bokförladet Forum 2020.


Näin löysin liikuntamotivaationi seiTsemän vuoden jälkee

Mystinen liikuntamotivaatio

Liikuntamotivaatio oli minulle ennen mystinen asia. Luulin, että sitä joko on tai ei. Tuskailin monta vuotta treenimotivaation puutteen kanssa. Ajattelin, että motivaatioon ei pysty vaikuttamaan suuremmin. Odotin, että se ilmestyy itsestään jostain. Yritin myös aktiivisesti etsiä sitä, mutta etsin aivan vääristä paikoista. Tästä voit lukea miten löysin treenimotivaationi uudellen seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Minun kompastuskiveni

Olen nuorempana uinut kilpaa kansainvälisellä tasolla. Olin silloin todella motivoitunut treenaamaan. Halusin olla maailman paras ja tästä sain motivaatiota treenata. Elin usean vuoden urheilijan kurinalaista elämää, heräsin aamulla treenaamaan, kävin koulussa ja illalla taas treeneihin. Vaikka elämä oli aikataulutettua ja kurinalaista nautin siitä todella paljon. Olin huippukunnossa, vaikka en koskaan ollut lähelläkään maailmanmestaruutta.

aitoa rakkautta urheiluun

aitoa rakkautta

Nautin todella paljon urheilijan elämäntavasta. Uran jälkeen olin pitkään hukassa ja mietin löydänkö enää koskaan mitään, mikä sytyttäisi niin kun uinti teki.

Lopetettuani uinnin olin hukassa. Mietin, olisinko enää koskaan niin motivoitunut mihinkään kun olin uimiseen.

Olen fysioterapeuttina työskennellyt kuntosalilla ja ehkä tämän vuoksi liikunta ei jäänyt täysin, vaikka lopetin urheilu-urani. Työkuvaani kuului ryhmäliikuntatuntien ohjausta ja lisäksi työmatkapyöräilin. Aerobinen liikunta tuli ikään kuin itsestään töissä tai matkalla sinne.

Minun kompastuskiveni oli voimaharjoittelu. Aina kun menin salille tuskastuin. Sain muutaman liikkeen tehtyä ja päädyn juttelemaan tuttujen kanssa. Treenaaminen oli tylsää ja jopa ahdistavaa, koska en löytänyt kipinää siihen. Yritin löytää motivaatiota minulle tutulla tavalla, ilmoittauduin mukaan kilpailuihin, tällä kertaa juoksu- ja hiihtotapahtumiin. Tämä ei auttanut. Omat treenit olivat enemmän pakkopullaa, ja pohdin joka kerta menisinkö tänään, vai jätänkö väliin.

Pieni ihminen Rinkassa

Tämä metsäretki jäi minun mieleeni. Pieni vauva rinkassa tuntui kovin painavalta ja ymmärsin, että nyt on muutettava tapoja että jaksan kantaa hänet myös tulevina kesinä.

Huomasin arjessa omien voimatasojeni heikentyneen. Varsinkin yksi metsäretki lasten kanssa on jäänyt mieleen. Kannoin meidän noin 6 kiloa painavaa vauvaa rinkassa muutaman kilometrin. Minun jalat olivat sitä mieltä, että hän painoi ainakin 15kg. Minä rakastan metsäilyä ja haluan jaksaa myös tulevina vuosina retkeillä lasten kanssa. Heräsin siihen, että nyt pitää alkaa tekemään voimaharjoittelua että tämä on tulevaisuudessa mahdollista. Mutta edelleenkään ei ollut kivaa tehdä voimatreenejä. Tieto siitä, että olin huonossa kunnossa ei vielä tehnyt treenaamisesta yhtään mukavampaa.

Näin kaikki muuttui

Kaikki muuttui kun aloin opiskella mentaalivalmentajaksi. Koulutuksen yhtenä teemana oli motivaatio. Minä kiinnostuin tästä aiheesta ja lähdin lukemaan aiheesta vielä lisää. Muutaman kirjan jälkeen hahmotin, että motivaatio on monimutkainen asia. Siihen pystyy kuitenkin vaikuttamaan itse! Ymmärsin miksi motivaationi liikuntaan oli loppunut heti uinnin lopettamisen jälkeen. Minähän tarvitsen yhteisön ja treenikavereita ympärilleni, ja nämä olin uinnin lopetettuani jättänyt taakseni. Ymmärisin myös minkälaisen ympäristön minä tarvitsen, että motivaationi on parhaimillaan. Osasin nyt hakeutua paikkaan, joka tukee minun motivaatiota.

Oikea ympäristö

Löysin minunkaltaisen mammaryhmän ja yhteisiin harjoituksiin ei koskaan ollut vaikea mennä.

Olin vielä äitiyslomalla kun aloitin vauvan kanssa “mamagymillä” CrossFit salilla. Siellä oli hyvin huomioitu vastasynnyttäneiden äitien lähtökohdat. Muutaman viikon jälkeen kävin testaamassa yleisiä tunteja “oikealla” puolella. Vaikka en kaikkea pystynyt vielä tekemään, oli silti todella kivaa! Tunsin innostukseni kasvavan ja tiesin että tässä on nyt hyvä lähtökohta pysyvän motivaation rakentamiseen.

Nyt olen vuoden verran harjoitellut CrossFit-salilla. Elän samalla ruuhkavuosia ja olen hyväksynyt sen tosiasian, että ehjiä treeniviikkoja on todella harvoin. Tavoitteeni ovat nyt hyvin erilaiset kun kilpauintiaikoina. Silloin halusin olla nopea altaassa ja olin sadasosalleen miettinyt tavoitteeni 100 metrin vapaauinnille. Nykyään haluan olla vahva äiti ja hyvä esikuva lapsilleni. Tavoitteeni on nyt treenata voimaa vähintään 2x viikossa ja toteuttaa aerobinen liikunta ryhmäliikuntaohjauksena ja työmatkapyöräilynä.

Nautin uuden oppimisesta

Treenaaminen oli ennen tylsää ja jopa ahdistavaa, koska en löytänyt iloa tekemisestä. Nyt nautin taas uusien taitojen opettelusta ja harjoittelu on jälleen mukavaa.

Sinäkin voit löytää pysyvän liikuntamotivaation!

Minä pystyin löytämään motivaationi treenaamiseen ja niin pystyt sinäkin! Se että tiedät liikunnan olevan sinulle hyväksi, ei vielä tuo sinulle pysyvää liikuntamotivaatiota. Minä fysioterapeuttina tiesin varsin hyvin, miksi minun pitäisi tehdä voimaharjoittelua, mutta ei se vaan saanut minua lähtemään salille. Motivaatio onkin monimutkaisempi juttu.

Minä haluan nyt jakaa tietoni motivaatiosta sinulle, jotta sinäkin voit jäädä koukkuun liikuntaan. Eikö olisikin mukavaa löytää kipinä liikuntaan, ettei tarvitse pakottaa itseään treenaamaan joka kerta? Mitäs jos liikunta olisikin niin mukava asia, ettet mistään hinnasta haluaisi jättää sitä välistä?

Tule mukaan sisäpiiriin

Tässä blogissa tulen jatkossa antamaan vinkkejä ja neuvoja motivaatiosta ja liikunnasta. Voit liittyä mukaan sisäpiiriin, jolloin pysyt ajantasalla uusimmista julkaisuista. Mukaan voit liittyä täyttämällä sivun alla olevan lomakkeen.

Malttamattomille oma palvelu

Mikäli olet malttamaton ja haluat heti tietää miten sinä voit rakentaa itsellesi olosuhteet pysyvään motivaatioon, voit tiedustella vapaita yksilövalmennuspaikkoja mentaalivalmennukseen sähköpostitse linda(a)laihorinnesport.fi tai lähettämällä viestiä somen kautta. Mentaalivalmennus tapahtuu netin kautta ellet satu asumaan Oulun aluella, jolloin voimme tavata kasvotusten.

Olit sitten motivaatioympäristön rakentamisen alkuvaiheessa, tai ehkä jo löytänyt sopivia rakennuspalasia, toivon sinulle liikunnan iloa, innostusta ja valtavasti motivaatiota!

Linda