Näin pääset kiinni liikuntaan ilman aloittamisen tuskaa

Haluaisitko, että liikunta olisi luonnollinen osa sinun arkeasi, mutta jostain syystä lähteminen on todella vaikeaa? Lue tästä blogista, millä keinoilla voit helpottaa liikkumaan lähtemistä.

Kun sohvalta ei pääse pois

Sohvan vetovoima on joskus valtava. Olet väsynyt työpäivän jälkeen ja liikkumaan lähteminen tuntuu raskaalta ja vastenmieliseltä. Ehkä pohdit, että tänään olisi hyvä liikkua, mutta liikkeelle lähteminen on vain ylivoimaisen vaikeaa. Sohvan vetovoima saattaa olla suuri. Liikkumaan lähteminen tulee olemaan helpompaa, kun saat rakennettua itsellesi uuden tavan.

Tavat helpottavat päätöksentekoa

Liikuntamotivaatio hukassa

Tavat helpottavat päätöksentekoa

Tavat auttavat meitä päätöksenteossa. Tavan muodostaminen vie kuitenkin aikaa.

Päätöksenteko on raskasta, mutta sitä voi helpottaa luomalla tapoja. Useilla ihmisillä on (toivottavasti) tapana harjata hampaat aamuin ja illoin. Emme kysy itseltämme, jaksaisinko tänään pestä hampaat vai en? Hammaspesua ei yleensä kyseenalaisteta, vaan se on pinttynyt tapa, jota vain suoritamme, emmekä mieti asiaa sen enempää. 

Uuden tavan rakentaminen

Sinä pystyt myös rakentamaan liikunnasta tavan, jota ei tarvitse kyseenalaistaa. Kun saat liikunnasta tavan, sinun ei tarvitse käyttää tahdonvoimaa jokaiseen lähtökertaan. Liikunta muuttuu silloin luonnolliseksi osaksi arkea. Muista, että uuden tavan luominen vie jonkin aikaa. Pelkästään se, että päätät aloittaa ei ole riittävä uuden tavan luomiseksi. Kaksi tärkeintä asiaa, mitä tarvitset tavan luomisessa, ovat lukuisat toistot sekä epäonnistumisten sietäminen. Harjoittelemalla näitä kahta asiaa, pystyt luomaan itsellesi pysyvät liikuntatottumukset.

Tässä on kuusi keinoa, millä voit helpottaa liikkumisen aloittamista ennen, kun olet saanut liikunnan pysyväksi tavaksi. 

1. Nyrkkimeditaatio

Näin saat voimia lähteä lenkille

Nyrkkimeditaatio

Nyrkkimeditaatio on voimakas mentaalivalmennuksen työkalu, joka antaa sinulle voimia vaikeisiin lähtötilanteisiin.

Nyrkkimeditaatio on voimakas mentaalivalmennuksen työkalu. Kuuntelemalla tätä äänitettä säännöllisesti pystyt kaivamaan esiin päättäväisyyttä lähtötilanteisiin sekunneissa. Saat äänitteen TÄMÄN LINKIN kautta. Tilaamalla meditaation pääset samalla mukaan minun mentaalivalmennukseni sisäpiiriin ja saat aina tiedot uusista blogipostauksista sekä muita motivaatiovinkkejä sähköpostiisi.

2. Suunnittele liikuntakerrat kalenteriin

Suunnittele kerran viikossa liikuntakertasi valmiiksi kalenteriin. Kun tiedät etukäteen mitä teet milloinkin, sinun ei tarvitse joka kerta erikseen tehdä päätöstä liikkumisesta. Päätöksen tekeminen vie valtavasti energiaa ja pääset helpommalla, jos sinulla on suunnitelma valmiina. Huolehdi myös siitä, että tiedät, mitä olet menossa tekemään, ellei kyseessä ole ohjattu liikuntatuokio. 

3. Laita välineet valmiiksi ja teet näin lähdöstäsi mahdollisemman helpon.

Kun tiedät etukäteen mitä tulet tekemään seuraavana päivänä, kannattaa suunnitella myös varusteet ja eväät. Vaatiiko liikunta hyvän välipalan syömistä töissä? Lähdetkö suoraan työpaikalta liikkumaan? Tarvitsetko urheiluvälineet mukaan jo työpaikalle? Tee lähdöstäsi mahdollisemman helppo ja valmistele kaikki tarvittava etukäteen. 

Laita liikuntavälineet esille näkyvälle paikalle

Kuvassa Osku kissa tarkastaa välineiden laadun.

4. Tee perumisesta vaikeaa

Haluamme tehdä helppoja valintoja. Treenaaminen ominpäin on helpompi jättää väliin, koska et ole tilivelvollinen kenellekään. Jos taas sovit treenaamisesta ystäväsi kanssa, on peruminen heti työläämpää ja lähteminen todennäköisempää. Jos varaat itsellesi paikan ryhmäliikuntatunnilta, on helpompaa mennä, kuin alkaa soittamaan ja perumaan paikkaa.

5. Tee vain vähän

Lisää treenimotivaatiota kevyellä liikunnalla

muokkaa treeniä kevyemmäksi ja pyri jatkuvuuteen

Aloittelijalle riittää pieni määrä liikuntaa. Jos et ole harrastanut liikuntaa viime aikoina, voit aloittaa lisäämällä yhden 15-30min liikuntakerran viikkoon tai useita 10min pätkiä viikkoon. Älä yritä olla liian reipas vääntämällä viisi kuudenkymmenen minuutin treenikertaa viikkoon heti alkuun, vaan valitse määrä jonka varmasti tulet jaksamaan.

Mikäli olosi on väsynyt ja koet, ettet oikein tänään jaksaisi, kannattaa lähteä vaikka vain viiden minuutin kävelylenkille, tai salille venyttelemään. Muokkaa treeniäsi mahdollisimman kevyeksi ja helpoksi niin, että aloittaminen ei tunnu liian raskaalta. On parempi tehdä edes vähän, kuin jättää tekemättä! Tämä sen vuoksi, että tavan muodostaminen on tärkeämpää, kuin itse treeni. (Muista kuitenkin, että sairaana ei saa treenata!)

6. Opettele sietämään epäonnistumisia  

Meistä jokainen kokee vastaiskuja myös liikunnan suhteen. Tulee sairastumisia ja aikoja, kun et kerta kaikkiaan pysty liikkumaan. Silloin on tärkeää opetella sietämään hetkellistä treenitaukoa. Tehdyt treenit eivät mene hukkaan, vaikka tulee tauko. On kuitenkin tärkeää, että aloitat tauon jälkeen heti uudelleen, jotta saat muodostettua liikunnasta tavan. Voit jo nyt tehdä B-suunnitelman valmiiksi vastoinkäymistä varten. Mitä sanot itsellesi seuraavan kerran, kun tulee vastoinkäyminen? Miten varmistat, että aloitat heti uudelleen, kun se on taas mahdollista?

Ota työkalut käyttöön ja harjoittele uuden tavan luomista

Nyt tiedät, että liikkumattomuus ei ole laiskuutta tai saamattomuutta, vaan liikuntatavan puuttumista. Sinun täytyy luoda itsellesi uusi tapa. Uuden tavan luominen vaatii paljon toistoja ja nyt sinulla on keinoja millä pystyt helpottamaan tavan luomisprosessia. Muutos ei tule pelkästään lukemalla blogikirjoitusta, vaan käyttämällä työkaluja arjessa. Käy siis lataamassa itsellesi nyrkkimeditaatio ja aloita uuden tavan harjoitteleminen!